< Terug naar het overzicht

Tips bij het gebruik van een planbord


Als je thuis gebruik gaat maken van een kinderplanbord, dan doe je dat natuurlijk vooral op je eigen manier! Geen kind en gezin is tenslotte hetzelfde, dus doe vooral wat voor jullie goed werkt. Misschien gaan we nu dus een paar open deuren intrappen, maar hieronder toch enkele basistips voor het gebruik van je planbord :-) 

  1. Afhankelijk van de leeftijd en wensen van je kind, maak je een keuze tussen een dagplanning of een weekplanning. Over het algemeen hebben peuters het meeste baat bij een dagplanning. Voor schoolgaande kinderen is een weekplanning vaak prettig. (meer over het verschil tussen een dagplanning en weekplanning lees je hier)
  2. Plaats het planbord op een zichtbare plek, zodat je kind er niet naar op zoek moet maar het planbord makkelijk kan zien als het een vraag heeft waar het planbord antwoord op kan geven.
  3. Betrek je kind bij het 'inrichten' van het planbord. Veel kinderen vinden het leuk om dit samen met jou te doen en bovendien zijn ze dan vast een beetje voorbereid op wat ze die dag of week te wachten staat.
  4. Met name bij het gebruik van een weekplanning, is het handig om elke ochtend (of de avond ervoor) de planning van die dag nog even samen door te nemen. Je kind weet dan wat er komen gaat. Dit geeft overzicht en rust en het voorkomt onverwachte 'verrassingen' (en daarmee soms frustratie). 
  5. Wijs je kind overdag op het planbord als je merkt dat het de planning even kwijt is. Zo leer je je kind dat het overzicht en houvast kan vinden bij het planbord en hoef jij als ouder niet constant antwoord te geven op allerlei vragen die in een oogopslag op het planbord te zien zijn.
  6. Wees consequent in het gebruik van het planbord maar laat soms ook ruimte voor spontane gebeurtenissen. Het verschilt uiteraard per kind hoe strikt je je aan het planbord wilt houden. Sommige kinderen vinden het fijn als alles op het planbord staat en daar zo min mogelijk van wordt afgeweken. Andere kinderen hebben voldoende aan een globale dag- of weekplanning en hebben er geen moeite mee als het net even anders gaat of als er een activiteit tussendoor komt die niet op het planbord staat. Doe vooral waar je kind (en jullie gezin) zich prettig bij voelt!
  7. Probeer en ervaar wat voor wel en niet werkt voor jou en je kind. Stem de indeling van het planbord (en het aantal magneetjes per dag of week) af op wat werkt voor jullie. Dat kan per kind uiteraard enorm verschillen! 

Mocht je nog andere vragen hebben over het gebruik van een planbord, of advies willen over de verschillende mogelijkheden of op zoek zijn naar een bepaald pictogram wat je niet kunt vinden op onze site, neem dan zeker even contact op! Stuur een mailtje naar info@olifantastisch.nl dan denk ik graag met je mee! 

< Terug naar het overzicht

© 2013 - 2024 Olifantastisch | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel