< Terug naar het overzicht

Dagplanning of weekplanning?!


Begin je voor het eerst met een kinderplanbord en twijfel je of je een dagplanning of weekplanning moet maken? Over het algemeen geldt dat peuters het meeste baat hebben bij een dagplanning en voor schoolgaande kinderen kun je het beste een weekplanning aanhouden.

Dagplanning peuters
Peuters leven bij de dag en maken nog niet echt onderscheid tussen de verschillende dagen van de week. Ze kunnen echter wel veel baat hebben bij het visualiseren van het verloop van de dag. Gaat je peuter vandaag naar de opvang? Of kan hij/zij lekker thuis spelen? Gaan jullie eerst knutselen en dan een boterham eten of gaan jullie na de boodschappen nog even naar de speeltuin? Je peuter kan het allemaal zien op het planbord! Eventueel kun je hierin een onderverdeling maken tussen de ochtend, middag en avond. 

Over de hoeveelheid pictogrammen die je per dag gebruikt op een planbord, lopen de meningen nogal uiteen. Je kunt ervoor kiezen om alleen de belangrijkste activiteiten van die dag op het planbord weer te geven. Zo laat je ruimte voor 'spontane' gebeurtenissen. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een uitgebreide dagplanning op het bord weer te geven door middel van onze magneetjes. Denk aan 's morgens opstaan, aankleden, broodje eten, tandenpoetsen, haren kammen, spelen en zo alle verschillende activiteiten die die dag op de planning staan. Het verschilt uiteraard per kind (en gezin) waar behoefte aan is. Het voordeel van onze magneetjes is dat je geen compleet pakket hoeft aan te schaffen met talloze pictogrammen die je helemaal niet nodig hebt; alle magneetjes zijn los verkrijgbaar en zo koop je dus alleen de magneetjes die je écht nodig hebt!

Weekplanning schoolgaande kinderen
Zodra je kind naar school gaat is het vaak handig om de overstap te maken naar een weekplanning. Op school gaat je kind de dagen van de week leren en bovendien hangen de verschillende dagen samen met verschillende activiteiten. Zo zijn er dagen waarop je naar school moet, maar ook dagen waarop je vrij bent (weekend). Er zijn dagen waarop je misschien naar de BSO moet of naar zwemles mag. Of komen opa en oma je misschien wel een dag in de week uit school halen? En op welke dag is dat kinderfeestje nou ook alweer waar je zo naar uitkijkt?! 

Het gebruik van een visuele weekplanning kan (jonge) kinderen ondersteunen in het onderscheid leren maken tussen de verschillende weekdagen. Bovendien geeft het veel duidelijkheid, rust en overzicht bij kinderen en neemt het tegelijkertijd een heleboel vragen bij ze weg. Ze zien in een oogopslag welke dagen ze naar school moeten, wanneer zwemles is, hoeveel nachtjes het nog duurt tot dat leuke feestje en of ze vandaag of morgen naar de BSO gaan. En ook hier geldt uiteraard dat je zelf bepaalt in welke mate je de week wilt volplannen; plan je slechts de belangrijkste activiteiten of maak je een uitgebreide planning waarin alles terug te vinden is. Doe vooral wat voor jouw kind het beste werkt.

Je zult zien dat er rust komt en dat je kind er baat bij heeft! Oké, niet alle kinderen hebben hier direct behoefte aan, maar voor veel kinderen (zeker als ze net naar school gaan of om andere redenen extra behoefte hebben aan structuur en overzicht) dan kan een planbord een heel groot verschil maken! Vele dankbare ouders (en kinderen) gingen je voor! 

< Terug naar het overzicht

© 2013 - 2024 Olifantastisch | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel