Over Olifantastisch!
Hoi, leuk dat je nieuwsgierig bent naar het gezicht en de persoon achter Olifantastisch. Mijn naam is Vanessa, ik woon samen met mijn man en onze 3 dochters in Harderwijk en ben ooit afgestudeerd als psycholoog (studierichting cognitieve ergonomie). In 2013 ontstond het idee voor een webshop met dagritme magneetjes waarmee kinderen een eigen planbord kunnen samenstellen. Er was toen nog niet veel aanbod op het gebied van dagritme magneetjes; alleen een enkele aanbieder die grote pakketten verkocht met een paar honderd picto's waarvan een doorsnee gezin het grootste deel wellicht niet eens gebruikt. Geen enkel kind of gezin is tenslotte hetzelfde! Dus waarom zou je dan enkel standaard pakketten aanbieden? Wat moet je met 5 magneetjes voor overblijven als je kind nooit overblijft? Of met 30 magneetjes van alle mogelijke sporten terwijl je kind alleen op voetbal zit? Dat moest dus anders vond ik! Na veel uitzoeken, proberen, bedenken en opnieuw proberen ging mijn webshop eind 2014 online. 

Mijn insteek was vanaf het begin: alle dagritme magneetjes zoveel mogelijk los aanbieden, voor een zo laag mogelijke prijs, zodat mensen zelf kunnen bepalen wat ze nodig hebben en ook voor een klein bedrag al kunnen beginnen met een planbord. En dat daar behoefte aan was, werd me al snel duidelijk. De soorten bestellingen lopen nog steeds enorm uiteen, van enkele losse magneetjes tot soms wel 100 magneetjes of meer en van een eenvoudige dagplanning tot een uiterst gedetailleerde weekplanning. De behoeftes zijn zo verschillend, dat een standaard pakket in veel gevallen inderdaad geen optie is. Of op zijn minst zonde van het geld. 

In het prille begin van Olifantastisch begon ik met een beperkte serie pictogrammen en al gauw kwamen er vragen van ouders voor nieuwe/andere afbeeldingen. Zo is het assortiment in de loop der jaren steeds verder gegroeid. En ook al zijn er inmiddels honderden afbeeldingen, nog steeds krijg ik bijna dagelijks de vraag of ik een bestaande afbeelding kan aanpassen of een geheel nieuwe afbeelding kan ontwerpen. En daar word ik dus heel blij van! Ik vind het super fijn dat mensen mij weten te vinden en hun wensen kenbaar kunnen maken. En hoewel daar vaak veel tijd in gaat zitten en ik dat echt niet terugverdien met die schamele 45 cent per magneetje, is de dankbaarheid en het enthousiasme van ouders en kinderen voldoende om op deze manier door te gaan. En als anderen niet met nieuwe ideeën komen, dan doe ik dat zelf wel... want mijn hoofd staat nooit stil en nieuwe leuke plannen liggen altijd op de loer...

Nu denk je misschien: "maar er staan helemaal niet alleen losse magneetjes op de site, er zijn ook standaard pakketten en themakaarten met meerdere magneetjes daarin". Ja, dat klopt! En dat is omdat niet iedereen zin heeft om zich een weg te banen door het grote aanbod aan losse magneetjes. Waar dat voor de ene persoon een uitkomst is, kan het een ander soms een beetje afschrikken. En dan is een standaard (start)pakket toch wel heel fijn! En daarin zitten dagritme magneetjes die in het algemeen veel besteld worden en voor bijna iedereen wel toepasselijk zijn. En mocht dit niet toereikend zijn, dan kun je het startpakket uiteraard nog verder aanvullen met losse magneetjes. Het belangrijkste is dat je zelf de keus hebt: ga je voor makkelijk en snel of ga je voor iets meer uitzoeken met als resultaat een planbord dat helemaal is afgestemd op de behoefte van je kind?! Beide opties zijn helemaal prima!  

Oh en tot slot nog iets over de 'kale' onbedrukte magneetborden, zonder vaste dag- of weekindeling: ook dit is een bewuste keuze. Ten eerste omdat een leeg magneetbord alle ruimte laat voor jouw eigen creativiteit en de invulling die je wilt geven aan je planbord. En ten tweede, niet geheel onbelangrijk, ligt de prijs van een onbedrukt magneetbord een stuk lager dan die van een voorbedrukt bord.
 

Waarom een planbord gebruiken?
Oké, na dit lange verhaal (sorry!) vraag je je misschien af waarom een planbord eigenlijk zo handig kan zijn. Als je op deze website bent gekomen, dan was dat vast met een reden en heb je ongetwijfeld al een beetje een idee, maar toch... Een planbord met dagritme pictogrammen schept duidelijkheid, regelmaat en een hoop rust bij kinderen en daarmee binnen het gezin. Krijg jij ook 100 keer per dag dezelfde vragen, zoals "ga ik vandaag naar zwemles?", "moet ik vandaag naar de BSO?", "op welke dag haalt oma mij uit school?" of "wanneer moet ik naar bed?"... Dan zal een planbord zeker een verschil gaan maken :-)

Door het verloop van de dag of week (en alle activiteiten die die dag/week op de planning staan) te visualiseren d.m.v. pictogrammen, ziet je kind in een oogopslag wat er van hem/haar verwacht wordt en wat er te gebeuren staat. Ook (of juist) voor kinderen die nog niet kunnen lezen zijn de pictogrammen duidelijk genoeg en wordt het verloop van de dag of week inzichtelijk. Dit scheelt zoveel vragen en onrust! Het voorkomt teleurstellingen doordat je kind is voorbereid op wat er komen gaat en het geeft tegelijkertijd iets om naar uit te kijken. 

Maar hoe kies je nou tussen een dagplanning of weekplanning? Over het algemeen geldt dat peuters het meeste baat hebben bij een dagplanning; ze hebben vaak nog weinig besef van de weekdagen maar vinden het wel prettig om te kunnen zien wat de dag ze brengt en in welke volgorde activiteiten/gebeurtenissen plaatsvinden. Ook kan het prettig zijn om bepaalde momenten van de dag extra uit te lichten, zoals bijvoorbeeld het ritueel van het naar bed gaan of het 's ochtends opstaan (in welke volgorde ze bepaalde handelingen moeten verrichten). 

Voor schoolgaande kinderen is juist een weekplanning aan te raden. Ze leren de verschillende dagen herkennen en zien eenvoudig welke activiteiten bij welke dag(en) horen. Dus bijvoorbeeld op welke dag ze zwemles hebben, naar de BSO gaan, wanneer ze vrij zijn of wanneer papa en mama moeten werken. En heeft je kind moeite met bepaalde handelingen of rituelen; dan kun je de weekplanning altijd nog uitbreiden door bijvoorbeeld het naar-bed-gaan-ritueel (of iets anders) in beeld te brengen met wat extra magneetjes. Zo helpt het je kind bij de volgorde van de handelingen die hierbij horen, dus bijv. eerst tandenpoetsen, dan uitkleden, pyjama aan, boekje lezen en dan slapen. 

Je kunt je dag- of weekplanning zo beknopt of juist uitgebreid maken als je zelf wilt. Kijk vooral waar jouw kind behoefte aan heeft!

Heb je vragen? Ik denk graag met je mee! Dus stel ze gerust, bij voorkeur via de mail: info@olifantastisch.nl (ook voor leuke nieuwe ideeën uiteraard!).

Groetjes, Vanessa

© 2013 - 2024 Olifantastisch | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel