De aanschaf van een planbord... Tips!
Het gebruik van een planbord geeft kinderen een hoop rust en duidelijkheid over wat er die dag of week allemaal te gebeuren staat. Zover was je waarschijnlijk al, want je bent hier op zoek naar een geschikt planbord voor je kind, toch?! :-)
Stap 1. Dag- of weekplanning
De eerste keuze die je moet maken, is tussen een dagplanning of een weekplanning. Over het algemeen geldt dat je voor peuters het beste een dagplanning kunt maken en voor schoolgaande kinderen een weekplanning. Zo kan je peuter zelf zien wanneer er bijvoorbeeld gegeten, gespeeld of geslapen wordt en je schoolgaande kind kan precies zien op welke dagen hij/zij naar school moet, op welke dag de zwemles is of wanneer opa en oma langskomen. Ze leren bovendien het verschil tussen vandaag, gister en morgen en de dagen van de week.
Stap 2. De basis van je planbord
Om je planbord in te richten met pictogrammen, heb je natuurlijk magneetjes nodig. Ga je voor makkelijk, neem dan eerst eens een kijkje bij onze startpakketten. Deze hebben we samengesteld om een snelle start te kunnen maken met een planbord. Ze zijn er uiteraard apart voor peuters en voor schoolgaande kinderen en variëren van eenvoudig (pakket S) tot lekker uitgebreid (pakket XL).
Bepaal je liever helemaal zelf welke magneetjes je wilt gebruiken, dan raad ik je aan om gelijk naar de pagina met losse magneetjes te gaan en daar bij elkaar te zoeken wat je nodig hebt. Je kunt overigens ook eerst een tussenstop maken op de pagina met thema-sets; wellicht kun je daar vast wat leuks bij elkaar zoeken en dan de rest eventueel aanvullen met losse magneetjes.
De ervaring leert dat jullie bestellingen enorm uiteen lopen. En dat is ook logisch, want geen gezin is hetzelfde! Dus daarom kun je bij Olifantastisch zelf bepalen wat je bestelt, zonder vast te zitten aan complete pakketten waar je de helft van de picto's misschien niet van gebruikt.
Stap 3. De extra's
Als je de basis magneetjes voor je planbord bij elkaar hebt gesprokkeld, dan kun je er voor kiezen om de boel nog wat uit te breiden en/of op te leuken. Hierin verschillen de meningen vaak; de één kiest voor een beknopte planning met alleen wat basis magneetjes, terwijl de ander juist een zeer uitgebreide serie magneetjes aanschaft om zoveel mogelijk activiteiten op het planbord te kunnen weergeven. Dit is een persoonlijke keuze en ik zou je willen adviseren om vooral te doen wat je denkt dat voor jouw kind goed is en waar hij of zij het meeste baat bij heeft. En als je twijfelt kun je altijd eerst beginnen met een basisplanning en deze op een later moment uitbreiden als daar behoefte aan is.
Maar goed, terug naar de extra's :-)
Er zijn diverse leuke sets om je planbord verder aan te vullen, te denken aan de dagen van de week (bij een weekplanning behoort dit uiteraard wel tot de basis, maar bij een dagplanning als extra), de maanden, de seizoenen, ochtend/middag/avond, feestdagen, aftelmagneetjes (om af te tellen naar een leuke gebeurtenis), etc. Je vindt deze leuke toevoegingen op de pagina met themasets en bij diversen. Op die laatste paging vindt je trouwens ook kleine magneetpijltjes en -rondjes om de dag van de week (of huidige activiteit) aan te wijzen.
TIP: Dagen van de week
De dagen van de week zijn er in verschillende varianten, dus zeker even de moeite waard om te checken! Als je kind op school gebruik maakt van een bepaalde methode voor het aanleren van de dagen van de week (bijvoorbeeld met kleuren of een versje), dan is het zeker aan te raden om thuis dezelfde methode te hanteren, anders raakt je kind alleen maar in de war. Gebruiken ze op jullie school nou net weer een andere methode die je hier niet terugvindt, mail dan even, wellicht kan die alsnog gemaakt worden.
Stap 4. Magneetbord
Wellicht heb je zelf al een tof magneetbord, magneetmuur, whiteboard of zelfs een koelkastdeur waar onze magneetjes op kunnen shinen, maar anders hebben we mooie (metalen) magneetborden om een planbord mee te maken. Ze zijn er in verschillende vormen en maten. En als je je afvraagt waarom deze onbedrukt zijn:
- Zo houden we de kosten laag;
- Zo heb je meer vrijheid om je planbord geheel naar eigen wens in te richten, zonder rekening te moeten houden met voorbedrukte vakken.
Stap 5 en verder...
Winkelmandje gevuld? Niks vergeten? Bestellen dan maar! Zodra je betaling is verwerkt, gaan wij aan de slag met het inpakken van je bestelling en kun jij bij de brievenbus gaan liggen wachten tot je bestelling bezorgd wordt. Meestal is dit al de volgende werkdag (als je overdag bestelt); daar doen we in ieder geval ons uiterste best voor.
Vervolgens is het het leukst om samen met je kind het planbord "in te richten". Niet alleen goed ter voorbereiding op het gaan 'werken' met een dagritme (of weekritme), maar de meeste kinderen vinden dit ook gewoon super leuk om te doen. Als het planbord eenmaal in gebruik is, is het aan te raden om elke nieuwe dag (peuters) of week (schoolgaande kinderen) samen het planbord even door te nemen zodat je kind is voorbereid op wat er komen gaat. Dit scheelt gelijk al een hoop onduidelijkheid, vragen en soms zelfs frustraties.
Tot slot
Heb je nog vragen over het gebruik van een planbord, wil je meer advies of mis je nog bepaalde pictogrammen in het assortiment? Stuur dan zeker even een mailtje. Ik denk graag met je mee!
Voorbeeld van een weekplanning voor schoolgaande kinderen... Dit kun je uiteraard geheel naar eigen idee invullen, afhankelijk van hoe jullie week eruit ziet!