< Terug naar het overzicht

Over Olifantastisch... Hoe het allemaal begon...


Hoi! Laat ik mezelf eerst maar even voorstellen voordat ik ga vertellen over het ontstaan van mijn webshop. Mijn naam is Vanessa en ik ben de trotse eigenaar van Olifantastisch. Maar ik ben ook de trotse moeder van 3 geweldige dochters en getrouwd met een best leuke vent.

Studie
Na de middelbare school en een aantal jaren gewerkt te hebben voor de media (televisieproducties), studeerde ik Psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Ik behaalde mijn master in de richting Cognitieve Ergonomie, een studierichting waarbij je alles leert over de werking van het brein en lichaam en de vertaling naar situaties en problemen die zich voordoen in het dagelijk leven (en andersom). Anders gezegd, je leert over de interactie tussen mens en systeem/machine (en de bijbehorende mentale processen). Enkele voorbeelden: Wat maakt de ene mobiele telefoon gebruiksvriendelijker dan de andere en waarom? Waar plaats je de noodknop op een machine zodat deze in geval van nood/paniek het snelst gevonden wordt? Welke kleuren gebruik je voor een bepaald ontwerp? Waar plaats je de belangrijkste onderdelen op een internetpagina? Super interessante vragen natuurlijk en dus ook een super leuke studie!

Werk
Na mijn studie heb ik een aantal jaren gewerkt bij verschillende ICT bedrijven waar ik o.a. de gebruiksvriendelijkheid van websites testte, vaak met behulp van proefpersonen. Toen ik moeder werd heb ik een carriere switch gemaakt naar de financiele administratie van een grote kinderopvangorganisatie. Vooral omdat dit gewoon beter te combineren was met het moederschap. In eerste instantie startte ik met Olifantastisch naast mijn betaalde baan. Na een aantal jaren in deze pittige combinatie, heb ik besloten om mijn baan op te zeggen en volledig voor Olifantastisch te gaan. En daar heb ik tot nu toe geen moment spijt van gehad! 

Maar goed, even terugspoelen naar het begin van Olifantastisch:

Jufje spelen en doorpakken
Begin 2012 ging mijn oudste dochter voor het eerst naar school. Al snel wilde ze thuis ook "jufje" spelen. En de juf gebruikte op school een soort planbord (kiesbord) dus mijn eigen kleine jufje wilde ook een planbord. Plaatjes printen, uitknippen en op de kastdeur plakken en het eerste planbord was een feit! Dochterlief had er lol in maar ik bedacht dat dat toch wel iets mooier moest kunnen. En dus werden de plaatjes gelamineerd en er kwam een bord waar de plaatjes met magneettape op geplakt konden worden. Dochterlief had er nog meer lol in en ondertussen vond ik nog steeds dat het mooier moest kunnen... En daar ontstond het idee van mooie magneetjes en planborden maken!

In het begin was het natuurlijk zoeken naar van alles en nog wat... Hoe kom ik aan leuke afbeeldingen? Hoe ga ik daar magneetjes van (laten) maken? Wat voor magneetborden ga ik gebruiken en waar laat ik die maken? Hoe begin ik een eigen webwinkel en wat komt daar allemaal nog meer bij kijken? Na een hoop uitzoeken, uitproberen, vallen en opstaan was Olifantastisch eind 2014 geboren. 

En eerlijk is eerlijk, toen ik begon met Olifantastisch, was dit vooral als hobby, maar zeker ook om te ontdekken of ik mijn jarenlange droom van een eigen webwinkel kon waarmaken. En waar ik met het allereerste assortiment aan pictogrammen vooral nog uitging van onze eigen gezinssituatie, bleek al snel dat de vraag naar andere/extra afbeeldingen groot was. En ook ontdekte ik al snel dat er in veel gezinnen een grote behoefte was (en is) aan dergelijke planborden en pictogrammen, zeker in gezinnen waar het net even anders gaat dan anders. Bijvoorbeeld om medische redenen.

De dankbaarheid die ik las in mailtjes van klanten en de vragen naar bepaalde pictogrammen, deden me realiseren dat ik met zoiets 'simpels' als planbordmagneetjes soms een groot verschil kan maken. En dit maakte mijn drive om van Olifantastisch een succes te maken, alleen maar groter. Ik verdiepte me in diverse stoornissen bij kinderen waarbij het gebruik van een planbord kan helpen, ga veel in gesprek met ouders van kinderen met een rugzakje en sta open voor vragen en suggesties van ouders die mijn producten gebruiken maar nog iets missen of bepaalde dingen net even anders willen gebruiken. Dat is zo leerzaam en dankbaar! En dat maakt dat ik nog iedere dag met evenveel enthousiasme aan het werk ga en continu bezig ben met nieuwe ideeen en plannen. 

De naam Olifantastisch
Fun fact: de naam 'Olifantastisch' komt van een liedje van een kinderserie op tv. "De wereld is Olifantastisch, ze is, super mooi!" Zoiets... (sorry als dat nu de komende 3 dagen in je hoofd zit...). Mijn kinderen zongen dat destijds de hele dag door en het leek me een vrolijke pakkende naam. Stiekem had ik niet durven dromen dat de webshop zo'n succes zou worden, anders had ik misschien toch een meer 'volwassen' naam gekozen. Maar inmiddels hoort de naam er zo bij en om eerlijk te zijn word ik er zelf gewoon nog steeds blij van. 

De magneetjes maakte ik in het allereerste begin overigens allemaal zelf. Printen op magneetpapier en dan plotten/snijden met een speciale machine. Uren werk gingen daar in zitten. Dus toen het aantal bestellingen al snel begon op te lopen, was dit niet meer te doen. Op zoek dus naar een bedrijf dat de magneetjes voor me ging drukken. Nu hoef ik alleen nog maar de drukbestanden aan te leveren en de rest doen zij. Oke, niet helemaal... want vervolgens krijg ik dan een grote doos met 100 kilo magneetjes die allemaal nog gesorteerd moeten worden en in sommige gevallen moeten er nog setjes van gemaakt worden (denk aan de dagen, maanden, etc). Gelukkig heb ik daar sinds een tijdje hulp bij van een lief iemand. 

Losse magneetjes
Vanaf het begin van Olifantastisch was mijn insteek om de planbordmagneetjes zoveel mogelijk los aan te bieden, tegen een redelijke prijs waardoor het samenstellen van een planbord in principe voor iedereen mogelijk is. Waarom zou je een complete sportset van 20 verschillende sportmagneetjes moeten aanschaffen als je kind alleen op voetbal zit, bijvoorbeeld?! Of standaard BSO en overblijf magneetjes in een pakket, terwijl je kind daar nooit gebruik van maakt. Door middel van de losse magneetjes kun je bij Olifantastisch al voor een paar euro starten met je eigen planbord, met alleen de magneetjes die je echt nodig hebt. Wil je een uitgebreid planbord met heel veel magneetjes, dan kan dat natuurlijk ook, maar die keuze is aan jou. Ook heb ik bewust gekozen om geen voorbedrukte magneetborden met vaste dag- of weekindeling aan te bieden, want die zijn behoorlijk aan de prijs en bieden weinig ruimte voor eigen creativiteit. Misschien dat ze er in de toekomst nog wel een keer komen, maar het fijne aan de lege magneetborden is dat je je planbord kunt indelen zoals jij dat wilt. En een fijne bijkomstigheid is natuurlijk ook dat ze in de aanschaf een stuk goedkoper zijn. Overigens hebben veel gezinnen thuis al een magneetbord, een magneetmuur, een whiteboard of een koelkastdeur waar de planbordmagneetjes ook prima op blijven plakken!

Trots
Inmiddels zijn we alweer bijna 6 jaar verder en ben ik nog steeds trots op deze webshop en de mooie artikelen die daar bij horen. Het assortiment is in de loop der jaren flink uitgebreid en veranderd. Vaak naar aanleiding van jullie input, ideeen, aanvullingen en vragen. Super leuk om aan al die wensen tegemoet te kunnen komen. En er staan verschillende leuke nieuwe plannen en projecten op stapel want met zo'n tof product kun je eindeloos blijven ontwikkelen... 

De fijne reacties die ik krijg van mensen bij wie het planbord zo'n enorm verschil maakt binnen het gezin, maken mij nog iedere dag blij. Het is echt heel bijzonder en dankbaar om te ervaren hoe positief kinderen reageren op een dagritme.  Elke bestelling is een klein (of groot) feestje en wordt met zorg ingepakt. Zoveel verschillende gezinnen, zoveel verschillende bestellingen.

En mocht je toch nog een bepaald pictogram missen omdat het bij jullie thuis net even anders gaat of omdat je kind bijvoorbeeld om medische redenen een bepaald magneetje aan zijn of haar planbord wil toevoegen, stuur me dan gerust een mailtje! Ik denk graag met je mee en in de meeste gevallen kan er een mooie nieuwe afbeelding voor ontworpen worden. En... daar betaal je bij Olifantastisch dan geen cent extra voor. Gewoon extra service! 

Het is best een lang verhaal geworden. Er is ook zoveel te vertellen als je met enthousiasme aan zo'n mooi product werkt. Maar goed, nu ken je me in ieder geval ietsjes beter en weet je waarom Olifantastisch zo fantastisch is! 

Vanessa


 

< Terug naar het overzicht

© 2013 - 2024 Olifantastisch | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel